Rijangst

Rijangst in het verkeer kan op verschillende manieren ontstaan. Zo kan het zijn dat u al jaren beschikt over een rijbewijs maar na het behalen ervan nooit - of zeer weinig - hebt gereden. Daardoor kan de onzekerheid toeslaan op het moment dat u achter het stuur plaatsneemt of als passagier meerijdt.
Of misschien bent u iemand die bijvoorbeeld 40.000 km per jaar rijdt en opeens niet meer durft in te voegen op de autosnelweg, of begint u te transpireren als u door een tunnel moet rijden of een vrachtauto wilt inhalen?

De oorzaak van dit vervelende gevoel kan o.a. zijn ontstaan door een negatieve rijervaring, maar ook andere oorzaken, zoals (te) weinig zelfvertrouwen of een verandering in uw persoonlijke situatie.


Videoreportage Volkskrant 'Bang voor de snelweg' 

De aanleiding tot rijangst is vaak verschillend, maar de daarbij voorkomende lichamelijke en psychische gevolgen zijn veelal dezelfde: transpireren, trillen, hartkloppingen, hoofdpijn, hyperventilatie, verkrampte spieren, slapeloosheid en emotionele uitbarstingen zijn een aantal reacties die kunnen optreden. Op het moment dat één of meerdere symptomen u overvallen, kunt u de greep op de situatie kwijt raken en de controle verliezen.

Als u zich in het bovenstaande herkent, of uw cliënt(e) hierin herkent, weet dan dat in Nederland tussen de 500.000 en 1 miljoen rijbewijsbezitters met verkeersangst of rijangst kampen, waardoor ze alleen nog in een voor hen bekende omgeving rijden of soms helemaal niet meer aan het verkeer deelnemen. Die angst is door onze aanpak binnen enkele weken onder controle.